andreu sotorra

[Carezza en W - El knock-out - Capítol 5 - Fragment 43]


  [Anterior]


  Des d'aquell dia que es van conèixer a la cambra fosca del Saló Internacional de l'Art Electrònic d'Avantguarda, Rútila i Saserna ja no es van separar mai més. Les dues parlaven alemany, però Rútila, la va dir en anglès, la cita de Valéry. Rútila havia nascut a Berlín. Saserna, a Munic. Les dues eren de principis dels setanta. Paul Valéry i André Breton --dos francesos importats a les aules dels EUA per un irlandès i un vietnamita nord-americans-- les havien unit per sempre.
  Quan van saber que s'estimaven, Rútila i Saserna ja feia uns mesos que havien decidit treballar plegades per unir els seus interessos fotogràfics. Sabien que havien arribat al meridià de la seva carrera professional, però se sentien com si acabessin de començar i encara tinguessin tota la vida per recórrer. S'haurien deixat cremar vives, com dues Joanes d'Arc, si els haguessin prohibit de viure a la seva manera l'art de la imatge, tal com elles dues sentien que els bullia per dins.
  Aquell últim dia del segle --un impasse per a elles dues abans de baixar cap a la sorra del Dakar-- era un divendres amb una llum grisa excel.lent per fer un reportatge de retrat. Rútila i Saserna havien escollit el barri de la nova urbanització d'alt estànding de Mare Park, a tocar del WH, per tirar uns rodets sobre la fauna humana que habitava al sud de la conurbació.
  Buscaven un lloc on la proximitat del mar i, a la vegada, el contacte amb l'aspresa de l'interior, haguessin acabat confegint un paisatge humà alterat per les migracions provinents tant del nord --les de retorn empeses pel crack-- com del sud --els últims enganyats en l'esperança d'obtenir la llibertat personal en un sistema econòmic que havia acabat sent només un miratge.
  Rútila i Saserna, aquell divendres, havien agafat els equips fotogràfics --Nikon F4 Professional i Nikon F90X. Exposició des de 1/8000 a 4 segons. Uns 1.090 grams de pes cadascun. Objectius de recanvi AF Nikkor, zoom i gran angular-- i havien sortit a la recerca dels seus últims retrats humans del mil.lenni.

  [Continuació]
| Dalt | Índex i presentació |