|
|
|
Dossier premsa abreujat en Word
Article Enciclopèdia Catalana en versió digital
Article Viquipèdia en versió digital
Dossier poblacions, escoles, instituts i biblioteques visitats
Dossier Itinerari de Lectura en PDF
L'autor va néixer a Reus (comarca del Baix Camp, Països Catalans), el 28 de juny de 1950. Actualment resideix a Barcelona. Combina des de fa temps la feina d'escriptor amb la de periodista, crític literari i radiofonista, però ha escrit sempre els seus llibres, des de fa prop de cinquanta anys, al Refugi La Vinyeta, a la població de Duesaigües (Baix Camp).
La Vinyeta és una antiga partida tocant al nucli urbà que es troba envoltada d'un paisatge rural que combina la muntanya mitjana amb la visió del mar, d'on es troba a mitja hora escassa de camí. La població de Duesaigües, al capdamunt de l'entrada del pantà de Riudecanyes, es troba enmig de l'antiga baronia d'Escornalbou, sota el Castell de Sant Miquel d'Escornalbou, el mirador de la comarca i de tot el Camp de Tarragona, així com de les serres del Priorat, les Muntanyes de Prades i la costa meridional de la Mediterrània.
Abans de traslladar-se a Barcelona, l'autor ja s'havia dedicat des de molt jove al periodisme, tant escrit com radiofònic, i també havia escrit i publicat alguns dels seus primers contes o narracions, a més de tenir una intensa dedicació a l'art fotogràfic en un vessant social i humanista. Però anys abans, i després de les primeres feines de joventut en el camp de l'administració i comptabilitat d'empreses exportadores, havia exercit a l'ensenyament, primer com a mestre de primària de l'Escola Montsant de Reus, i posteriorment per a adults, mestres i llicenciats, com a professor i coordinador dels cursos de català del Baix Camp, en l'etapa de professionalització dels programes de Reciclatge i Normalització Lingüística. Va tenir una intensa activitat cultural, com a president d'Òmnium Cultural Baix Camp durant deu anys (1976-1986), de la qual destaca la de ser impulsor i fundador dels Premis Literaris Baix Camp que actualment s'atorguen amb els noms d'Antoni de Bofarull (narrativa) i Gabriel Ferrater (poesia). És fundador de la col·lecció literària Escornalbou. En aquesta etapa va crear i organitzar diverses edicions dels Simposis Juvenils, sobre diverses temàtiques socials, així com diversos cicles de cinema en català i teatre per a infants i joves. Va fundar l'Associació Cultural Escornalbou i l'Escola de Català Escornalbou, dedicada a l'ensenyament del català per a adults, mestres i llicenciats, en col·laboració amb altres institucions, principalment a la dècada dels anys vuitanta, etapa durant la qual va ser membre de la primera Junta Permanent de Català de la Direcció de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya.
Com a activitats paral·leles a la faceta literària, Andreu Sotorra ha exercit com a coordinador del I Congrés de Literatura Infantil i Juvenil Catalana (La Seu d'Urgell, 1997) i també del II Congrés de Literatura Infantil i Juvenil Catalana (Vilafranca del Penedès, 2001), organitzats pels escriptors catalans a través de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), de la qual és membre associat i n'ha estat Secretari General de la Junta Directiva (1999-2001), així com creador del projecte i coordinador de la Revista digital d'Actualitat de l'AELC (1997-2001). En aquesta etapa va impulsar i fundar diverses iniciatives literàries, com el Premi dels Escriptors Catalans (a la trajectòria d'un autor) el Memorial Jaume Fuster (a un autor de gènere), el Premi Aurora Díaz-Plaja (a articles de divulgació de literatura infantil i juvenil) i el portal de pàgines web d'escriptors catalans de l'AELC, amb la coordinació i introducció en xarxa d'un primer catàleg, entre clàssics i contemporanis, de més de 150 autors, que ha arribat a més de 700 autors. Va impulsar i crear, en col·laboració amb altres col·lectius d'escriptors, l'Espai de Lletres, mitjançant un conveni amb l'Ajuntament de Barcelona. Ha estat també membre associat del Centre Català del PEN Club (1989-2019). Ha estat membre del Consell Executiu i de la Junta de Govern del Consell Català del Llibre per a Infants i Joves (ClijCat i rebatejat després com a IBBYcat) i també membre del Consell Assessor i de la Junta de Govern de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Ha format part de la Comissió de Selecció 2003-2007 del Servei de Biblioteques de la Xarxa de Municipis de la Diputació de Barcelona. Ha format part, com a autor, del programa «Autors a les Aules» (inicialment «Itineraris de Lectura») de la Institució de les Lletres Catalanes, en col·laboració amb els Departaments de Cultura i Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, i ha participat intensament durant més de quaranta anys en col·loquis amb grups de lectors de centres de primària, instituts de secundària, centres d'adults i biblioteques públiques en la xarxa de programes de foment de la lectura.
Com a periodista, té una llarga trajectòria que comença en els anys 1967-1969 com a realitzador radiofònic d'un magazine cultural setmanal a Ràdio Reus, de la cadena SER, i que, amb algunes interrupcions, reprèn a partir del 1984 amb l'espai magazine «Radioclip a les 7», de periodicitat diària, dedicat als esdeveniments culturals, i amb l'espai també de periodicitat diària, «Micromot», que en conjunt apleguen uns 1.500 comentaris d'opinió i actualitat, durant més de tres anys, tant dins del magazine de vespre com dins de l'«Informatiu del Matí». També en aquesta etapa és autor dels guions radiofònics «El senyor Vallmoll i la seva perspicaç detectiva» (150 capítols), interpretats pel Col·lectiu de Teatre La Vitxeta. En el període 1986-1990 col·labora en el rotatiu «Reus Diari» amb la columna d'opinió «En fila índia» (uns 200 articles). A partir del 1987, col·labora com a periodista cultural en el setmanari «El Temps» i, a partir del 1989, inicia la secció de crítica literària infantil i juvenil en el Suplement de Cultura del diari «Avui», rotatiu en el qual s'incorpora a partir del 1990 com a periodista cultural especialitzat en l'àrea de Teatre, dins la secció de Cultura i Espectacles, àrea que va cobrir també en els Suplements DDD i Diumenge, del mateix diari, fins al 2000. Va ser col·laborador, del 1997 al 2000, del programa «Babel», de Catalunya Ràdio (Premi Òmnium Cultural 1997 i premi Atlàntida 1998), com a comentarista de Literatura. Des del 1996, ha exercit de crític teatral de Ràdio Estel i, posteriorment, de la revista Catalunya Cristiana. Des del 2001, és l'editor de les revistes digitals «Bit de Cultura», dedicada a l'actualitat cultural; «Clip de Teatre», dedicada a la crítica teatral; «Cornabou», especialitzada en literatura infantil i juvenil; «Estiraboli», revista digital d'humor; i dels butlletins digitals d'Escac Gabinet de Comunicació i d'Escornalbou Associació Cultural. Des del 2008 al 2011 va exercir de crític d'espectacles, publicacions i activitats per a infants i joves de la revistes «Time Out Barcelona» i «Time Out Teatre». Des del 2012, ha col·laborat en diverses ocasions en l'àrea de cultura del diari «Ara». Col·labora també com a crític teatral en les revistes digitals «Núvol», «Teatralnet» i «Recomana», i forma part del grup de crítics que atorguen anualment els Premis de la Crítica de les Arts Escèniques de Barcelona, recuperats en un nou format a partir del 2015. Des del 1989, és membre del Col·legi de Periodistes de Catalunya i del Centre Internacional de Premsa de Barcelona.
Com a novel·lista i narrador, Andreu Sotorra ha publicat fins ara més de trenta-cinc llibres en suport paper, principalment de novel·la breu i conte —els més recents, «Els silencis de la Boca de la Mina» i «Kor de Parallamps»—, a més de les novel·les breus «Carezza en W», publicada exclusivament a Internet i escrita «on line» en temps real, i «Llàgrimes de rovell», adreçada als lectors més joves i també accessible només a través d'Internet. La majoria de les seves novel·les han estat reeditades també en suport «e-book», entre les quals figuren «Els silencis de la Boca de la Mina», «El Club dels Caps Rapats» i «L'assassí viu a Bellvitge», entre altres. Li ha estat traduïda a l'italià la novel·la «El violinista de secà», i al castellà, el gallec i el basc, i en versió braille, la novel·la «Kor de Parallamps». Ha obtingut nombrosos premis literaris de narrativa, entre els quals destaquen, fins a una trentena, els de novel·la Joaquim Ruyra, Vaixell de Vapor i Edebé; el de novel·la breu Ciutat de Mollerussa; els de narració curta Recull, Joan Santamaria, Salvador Espriu i Marià Vayreda; i els de contes Lola Anglada, Cavall Fort (dues edicions) i Arts i Lletres. També ha rebut el premi «Trajectòria» pel conjunt de l'obra com a crític literari i la distinció dins de la Llista d'Honor de l'IBBYcat per la seva obra i trajectòria a favor del llibre per a infants i joves, els dos atorgats pel Consell Català del Llibre per a Infants i Joves.
Alguns dels títols de la seva primera etapa de publicacions han estat posteriorment revisats i adaptats en altres narracions publicades més recentment. La bibliografia i la col·lecció completa de les publicacions d'Andreu Sotorra es pot trobar al Centre de Documentació del Llibre Infantil i Juvenil, a Barcelona, pertanyent a la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, i també a la Biblioteca del Centre de Lectura de Reus i la Biblioteca Central de Reus, així com en diversos catàlegs digitals com el del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (ClijCat) i el de la Fundació Germán Sánchez Ruipérez, de Salamanca. La relació bibliogràfica es troba també permanentment actualitzada, entre altres, en el registre digital de l'ISBN del Ministerio de Cultura, en la Library of Congress dels Estats Units, en el Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya, en la base de dades del Projecte Traces de la Universitat Autònoma de Barcelona, en el Qui és Qui de les Lletres Catalanes, a l'enciclopèdia digital Viquipèdia, a l'Enciclopèdia Catalana i en el Catàleg de Lectura Pública de Catalunya.
Per obtenir una informació més detallada, cliqueu Cronologia biobibliogràfica de l'autor
| Els orígens | Elements històrics | Influències en l'obra literària |
| 1950-1959 | 1960-1969 | 1970-1979 | 1980-1989 |
| 1990-1999 | 2000-2009 | 2010 | 2011 | 2012 |
2013 |
2014 |
2015 |
| 2016 |
2017 |
2018 |
2019 |
2020 |
2021 |
2022 |
2023 |
2024 |
Àlbum gràfic
| 1950-1959 | 1960-1969 | 1970-1979 | 1980-1989 |
| 1990-1999 | 2000-2010
| 2011-2024 |
Links d'interès relacionats amb la Biografia
Duesaigües
Refugi La Vinyeta
Memòria projecte arquitectònic Refugi La Vinyeta
Lena Paüls. Filòloga catalana
Escornalbou
Premis Literaris Baix Camp
Col·lecció literària Escornalbou
La Saloquia. Crítica literària
Publicacions periodisme
Reportatges fotogràfics
Escornalbou Associació Cultural
Revista digital Clip de Teatre. Crítica i notícies teatrals.
Revista digital Bit de Cultura. Actualitat cultural.
Escac Gabinet de Comunicació
«Estiraboli». Revista digital d'humor
Revista digital «Cornabou». Literatura Infantil i Juvenil
Vinyeta literària. Tria de lectures
¿Voleu tornar a dalt?
|
|
|
|
|