GUIES DE LECTURA
Bessons, gatons i polissons
- Temes principals:
Realitat i fantasia, descoberta interculturalitat, creixement personal.
- Temes secundaris:
Ambient barri, socialització, despertar vocació, viatges tren, París, por, músics carrer, supervivència, animals companyia i animals salvatges, família, vacances.
- Activitats
1. Rètols. Els bessons de cal Bigalot tenen a tocar del balcó de casa seva les lletres del rètol de neó de la bugaderia (pàg. 9). Fer una llista de noms de rètols del barri. Classificar-los per botigues de roba, de menjar, si contenen el nom del propietari, si és un renom o un nom inventat, si hi consta el nom del gènere que ofereixen, etc.
2. Màgia. Mentre són polissons al tren de luxe, els bessons passen de la realitat al somni amb un "plof!, màgia potatge pota de gatge!" (pàg. 51 ). Recollir paraules màgiques escoltades en sèries de dibuixos animats i inventar-ne de noves.
3. Debat. Imaginem que ha passat un any des del viatge a París i ara ja es veu que els dos gatons són realment cries de gat mesquer, tal com deia el veterinari (pàg. 75). Buscar informació i establir en què es diferencia un gat domèstic d'un de mesquer. Fer un debat sobre com hauria d'actuar la família de cal Bigalot: ¿Portar els gats mesquers en un centre d'acolliment?, ¿portar-los al zoo?, ¿abandonar-los en un bosc perquè s'espavilin?, ¿deixar-los en semillibertat al jardí de casa? Sospesar els pros i els contres i donar opinions argumentades.
4. Joc de cartes. Inventar una història amb tots els personatges de la novel.la. Retallar cartolines de diferents colors, de la mida d'una carta de baralla de pòquer i dibuixar un personatge diferent en cadascuna (un bessó, l'altre, els gatons, el pare, la mare, la senyorassa del xal, el músic de carrer, l'encarregat del jardí d'infància, l'equip mèdic, l'encarregada de la ludoteca...) Barrejar-les i posar-les de cara a terra. El primer jugador agafa una carta i s'inventa una història. El segon jugador agafa una altra carta i continua la història afegint-hi el personatge que li ha tocat, i així successivament. L'últim jugador ha d'arrodonir la història amb la carta que queda. Si la història no ha quedat ben reeixida, tornar a barrejar les cartes fins aconseguir-ho.
5. Visita a un museu del ferrocarril. Fixar-se en els diferents tipus de tren i intentar identificar quin podrien ser els que apareixen a la novel.la. Una de les visites, pot ser aquesta del Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú.
6. Visita virtual a la Torre Eiffel de París. Com que la novel·la transcorre en bona part a París, aquí es pot fer una visita virtual al monument més emblemàtic de la ciutat, construït el 1889 amb motiu de l'Exposició Universal.
[Per escoltar un fragment de la novel·la a IVOOX en la veu de l'autor, cliqueu aquí
Més propostes. Podeu ampliar més informació i propostes de treball descarregant aquest Itinerari de Lectura [format pdf], elaborat pel Servei d'Immersió i Ús de la Llengua, del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, a partir d'un treball de recerca dels autors: Montserrat Cerdà Morera, Francesc Gil Lluch, Marta Puig Sabanés, M. Josep Simó Peralta i Maria Areny Busquets [coordinació]. Barcelona, 1998. Revisat i actualitzat per M. Àngels Rubio Sánchez. Barcelona, 2008. Edició a càrrec de la Institució de les Lletres Catalanes del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya. Barcelona, 2009.
Tornar a Catàleg Llibre
Tornar a Índex Guies de Lectura