
GUIES DE LECTURA
Carezza en W
- Temes principals:
Les relacions personals. Retaule societat final segon mil.lenni.
- Temes secundaris:
Consumisme. Amor. Mort. Vida urbana. Transformació de la societat en individualisme.
- Activitats
1. Guió road-movie. Elaborar un guió amb l'argument de la novel.la tenint present la durada (última nit de l'any), les imatges (personatges, plans, il.luminació, moviments, exteriors, interiors...), el text (locutors, ritme, entonació...), música i efectes sonors.
2. Debat. Argumentar el paper de les empreses de multiserveis permanents i les de treball temporal (ETT), sorgides a l'última dècada dels anys noranta.
3. Informe. Buscar informació sobre les festes de fi del segon mil.lenni a les principals capitals del món. Comparar les diferències dels actes amb la seva tradició. Comparar també els canvis horaris i la rotació de 24 hores que triga cada canvi d'any de punta a punta del planeta.
4. Itinerari artístic. Buscar els referents artístics (pintura, literatura, fotografia, teatre, música, disseny, arquitectura...) als quals es refereixen en alguns moments els personatges de la novel.la.
5. Arbre argumental. Dibuixar un arbre argumental dels personatges i de la relació que s'estableix entre ells.
6. Registres lingüístics. Establir si el nivell és estàndard i si l'estil manté una línia en tots els capítols de frases curtes.
7. Recursos estructurals. Veure diferències entre novel.la, novel.la breu, narració curta i conte. Buscar informació sobre el naixement del conte a la literatura i el seu pas a la nouvelle en francès i la short story en anglès. Establir-ne la tradició en la literatura catalana.
8. Hemeroteca. Buscar informació sobre els invents domèstics del segle XX a partir del Transport Pneumàtic d'Escombraries que desencadena la trama de la novel.la breu.
9. Publicitat. Fer un buidat de totes les marques i productes que se citen a la novel.la. Elaborar guions d'anuncis amb aquests productes, de cara al consum d'una Nit de Cap d'Any.
10. Internet. Aquesta novel.la es va escriure «on line» en temps real i va ser seguida per milers de lectors que van seguir el mateix procés que l'autor. Obrir una pàgina web amb textos literaris de creació pròpia i crear un intercanvi d'opinions entre diversos grups de treball.
[Per escoltar un fragment a IVOOX en la veu de l'autor, cliqueu aquí 
Més propostes. Podeu ampliar més informació i propostes de treball descarregant aquest Itinerari de Lectura [format pdf], elaborat pel Servei d'Immersió i Ús de la Llengua, del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, a partir d'un treball de recerca dels autors: Montserrat Cerdà Morera, Francesc Gil Lluch, Marta Puig Sabanés, M. Josep Simó Peralta i Maria Areny Busquets [coordinació]. Barcelona, 1998. Revisat i actualitzat per M. Àngels Rubio Sánchez. Barcelona, 2008. Edició a càrrec de la Institució de les Lletres Catalanes del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya. Barcelona, 2009.
Tornar a Catàleg Llibre
Tornar a Índex Guies de Lectura