
GUIES DE LECTURA
Lez dentz del Quel
- Temes principals:
Infants inadaptats, relació pares i fills.
- Temes secundaris:
Família, autoafirmació, avis i néts, història, progrés, vida rural, professions, trens, mar, natura, vida social i costums, psicologia.
- Activitats
1. Biografia. Inventar la biografia d'una de les cangurs que va tenir el protagonista. Recollir objectes i explicar-ne la relació amb la cangur.
2. Carta avantpassat. El protagonista troba una carta de confessió del seu rebesavi adreçada al seu besavi (pàgs. 64-65). Buscar informació sobre el període històric de la datació de la carta (1917).
3. Evolució transports. La novel.la parla de la construcció d'una línia ferroviària. Elaborar un informe comparatiu de l'evolució d'aquest mitjà de transport en cent anys, des dels primers models fins al vapor i els actuals trens ràpids i d'alta velocitat. Es pot buscar més informació acudint a una Associació d'Amics del Ferrocarril.
4. Itinerari geogràfic. Elaborar una guia de ruta turística amb tren resseguint l'itinerari que fa el protagonista de la novel.la. Incidir en els atractius de cada població i el paisatge.
5. Debat. ¿És compatible el mantiment de la tradició amb els canvis socials? Partir de la dualitat de la novel.la entre vida actual i costums ancestrals (Nadal, menjars, cacera senglar, càmping, casa unifamiliar, treball pare i mare, etc.)
- 6. Altres propostes
6.1 Introducció En Quel, un adolescent de setze anys, recorda un esdeveniment passat que va marcar la relació amb els seus pares. Però no és fins les vacances de Nadal a cals avis materns, en descobrir una estranya carta del rebesavi, que en Quel no es decideix a escriure la seva pròpia carta. Vuit anys abans, un juliol que es trobava al càmping dels avis paterns, justament la nit que els pares l'anaven a buscar, en Quel va començar a endinsar-se al mar. El rebombori de les patrulles que el buscaven i els crits de la mare li van tornar l'esma i la força per sortir-hi. L'intent de suïcidi no era res més que la necessitat de cridar l'atenció i de sentir-se estimat per uns pares massa preocupats per la seva vida professional i poc avesats a comunicar-se amb el seu fill. L'incident, però, va aconseguir canviar les vides de tots tres i millorar la seva relació.
6.2 Infància i adolescència. Relacions pares i fills L'aparent feliç adolescència d'en Quel amaga uns records que, vuit anys després, necessita contar. Al llarg de la lectura s'intueixen determinades situacions que afecten el noi. Però el fet qu en Quel es trobi sol a casa, que tingui en ment una llista d'incomptables cangurs, que els pares es dediquin més a la seva vida professional que al fill... és un cas comparable al de molts nois i noies d'avui en dia.
6.3 Suïcidi infantil De manera gairebé inconscient, el protagonista provoca la reacció dels pares després d'un intent de suïcidi. L'alarma per l'acte i l'alleujament en recuperar el fill sa i estalvi actuen d'antídot i permeten un replantejament de les relacions familars.
6.4 Animació La lectura de la novel.la pot encetar un treball d'investigació, per grups, que evidenciï l'evolució i els canvis que han provocat les societats capitalistes en els nuclis familiars, des de la infantesa dels pares fins a avui. Es pot proposar la visita a biblioteques o hemeroteques; o bé obtenir informació a través dels testimonis dels avis, àlbums de fotografia familiars, etc. Cada grup es pot centrar en un determinat camp d'estudi comparatiu: les relacions entre pares i fills, diferents maneres d'ocupar el temps lliure... Cadascú pot escriure el seu punt de vista sobre temes apuntats en apartats anteriors com l'autoafirmació de l'individu, les relacions familiars, l'amistat entre els adolescents, etc.
6.5 La història d'una història Es pot organitzar un debat o una entrevista sobre algun dels temes de la lectura (les relacions pares i fills, el suïcidi...). Es poden dividir els alumnes en grups i muntar fins i tot un estudi de ràdio o un plató de televisió. Avui no hi ha impediments amb les noves tecnologies disponibles d'abast domèstic. Un dels grups es documenta sobre el tema triat. A partir de la informació recollida, un altre grup n'elabora un guió. Un tercer grup s'encarrega de la part tècnica: càmeres de vídeo, micros, focus, etc. Un quart grup es fa responsable, si es televisió, del maquillatge i del vestuari. Un altre elabora la decoració del plató. Un moderador estudia el guió ajudat per un parell de realitzadors que vigilaran la gesticulació, la manera de seure, el to de veu, etc. Un altre grup s'encarrega finalment de la mescla d'imatges i del muntatge final.
6.6 Algunes qüestions a respondre a) Per què en Quel havia arribat a l'extrem de plantejar-se el suïcidi? b) La narració és com una carta sense destinari ni adreça, però perquè en Quel té necessitat de reflexionar sobre els esdeveniments de vuit anys de la seva vida? c) Com són els avis d'en Quel, els que viuen a la platja i els que viuen a la muntanya, i quin paper juguen els uns i els altres en les decisions d'en Quel? d) Les pàgines 64-65 de la novel.la reprodueixen una carta del rebesavi d'en Quel escrita a la presó i datada l'any 1917. Fent un viatge en el temps, com s'imagina el lector o lectora el seu rebesavi i la seva època?
6.7 Alguns jocs de lectura Confeccionar una llista d'expressions o paraules utilitzades en argot pels joves. Buscar cançons de diferents estils de música (rap, hip-hop, rock...) i destriar-ne els neologismes que contenen. En Quel fa un viatge en tren des de Barcelona a Duesaigües. Traçar el recorregut ajudant-se de mapes i plànols incidint en els topònims i el pas del mar a la muntanya amb els canvis de paisatge.
Més propostes. Podeu ampliar més informació i propostes de treball descarregant aquest Itinerari de Lectura [format pdf], elaborat pel Servei d'Immersió i Ús de la Llengua, del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, a partir d'un treball de recerca dels autors: Montserrat Cerdà Morera, Francesc Gil Lluch, Marta Puig Sabanés, M. Josep Simó Peralta i Maria Areny Busquets [coordinació]. Barcelona, 1998. Revisat i actualitzat per M. Àngels Rubio Sánchez. Barcelona, 2008. Edició a càrrec de la Institució de les Lletres Catalanes del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya. Barcelona, 2009.
[Per escoltar un fragment a IVOOX llegit per l'autor, cliqueu aquí 
Tornar a Catàleg Llibre
Tornar a Índex Guies de Lectura