Nom
Nom
Llàgrimes de rovell
Col·lecció digital
Editorial Escac Gabinet de Comunicació
Barcelona, 2000 [2010, 2a ed. en suport e-book]
Fotomuntatge coberta de l'autor

Tot transcorre en un parc d'atraccions situat a la vora de l'antic far d'un port. El petit protagonista, Bertrandi de Castelleto, viu amb els seus pares en un bungalou del parc, preocupat perquè no fa el 1'40 m que li exigeix la normativa per pujar a unes muntanyes russes que recreen una llegenda xinesa. Un dia de pluja i tempesta, a la nit, fa una escapada, aparentment per anar a buscar cargols, però en realitat entra en un remolí d'aventures fantàstiques que li permeten de conèixer el parc i alguns dels seus personatges de ficció per dins, i també la veritat del que hi ha darrere de la llegenda xinesa del mític Dragó de les muntanyes russes. En una nit sense noció del temps, Bertrandi de Castelleto fa la descoberta de la por, del misteri, de l'aventura, de l'exploració, de l'amor, del desconsol, de la lluita pel poder i de les conseqüències de l'ecologia desequilibrada, ni que sigui per unes gotes de greix de rovell o per un cargolí perdut que pertany a alguna de les peces de les muntanyes russes del Dragó.

Relatada en un to d'interrogació directa al lector, la novel·la diferencia i fa una reflexió sobre el món real i el fantàstic que envolta l'aventura de la llarga nit del protagonista al parc d'atraccions, amb ingredients del gènere d'humor, fantàstic i realista. Estructurada en dues parts (Les llàgrimes del Dragó Gran i El vell greixador del Dragó Gran), de deu capítols breus cadascuna, a la segona part, Bertrandi de Castelleto, gràcies a l'amistat que manté amb el vell Dragó des que va solucionar el seu problema de cruiximent, fa un looping extraordinari que el porta com un coet fins a un castell de temps medievals, situat en el turó més alt que envolta el parc.

Allà, una sarraïna, que en el looping és també la seva mare, li fa un sortilegi i Bertrandi de Castelleto coneix diferents personatges que han passat per la història del castell i, de rebot, es troba embolicat en un cau de tres pillastres que tenen segrestat un vell fabricant de moneda falsa. El protagonista de Llàgrimes de rovell, per sortir-ne, ha de fer la ruta de les coves, conèixer les històries que s'hi expliquen i endevinar-ne els títols per poder estimbar pel cingle les tres ànimes en pena, tres figures geperudetes que corresponen als tres malfactors.

Així allibera també el vell greixador de les muntanyes russes del Dragó, amb qui, Bertrandi de Castelleto, gràcies al sortilegi sarraí, torna al parc d'atraccions i al bungalou de casa havent crescut una mica més d'un metre quaranta i sabent molt més del que sabia abans de sortir. Entre la primera i la segona part de la novel·la, hi ha una progressiva ascensió, tant pel que fa a l'edat del personatge principal com al contingut.

Però també hi ha dues parts físiques i de referència molt diferenciades: la mar i la costa, com a símbol del divertiment; i la muntanya, que manté la història del passat. Històricament es produeixen també coincidències entre les dues parts de la novel·la: mentre la recreació de la llegenda xinesa passa l'any 1110, la recreació de la història dels últims reductes sarraïns foragitats pels cristians passa l'any 1162.

Bertrandi de Castelleto recorda també, pel seu nom, un personatge de la costa Mediterrània, senyor en feu, que va repoblar un ampli territori prelitoral de la Mediterrània i que els lectors amb més experiència identificaran perfectament per les referències que l'autor dóna, ja sigui amb topònims, llegendes o fets històrics.[Vegeu Guia de Lectura]

[Per descarregar el llibre en PDF gratuït [e-reader], cliqueu aquí

[Per llegir un fragment, cliqueu aquí]

[Per llegir la novel·la íntegra on-line, cliqueu aquí]Tornar a Índex Llibres Publicats


Biografia
----------
Publicacions
---------
Guies de lectura
---------
Comentaris
---------
Premis
---------
Traduccions
---------
Teatre
---------
Guions
---------
Informacions
---------
Other Languages
---------
Email
---------
Tornar a portada