 |
 |
Polaroid
Col·lecció Ramon Llull Narrativa
Editorial Planeta
Barcelona, 1996
Col·lecció Espurna, 31
Bromera Edicions
Alzira, 1997
Catàleg Música i paraules
Orquestra Simfònica del Vallès
Sabadell, 2009
Biblioteca Comarcal Jaume Vila
Mollerussa, 2012
Col·lecció Digital
Editorial Escac Gabinet de Comunicació
Barcelona, 2016 [2a edició en suport e-book].
|
Les narracions incloses en aquest recull provenen de diverses publicacions col·lectives anteriors. S'hi apleguen sis peces escrites totes a cavall de l’última dècada del segle XX i la primera dècada del segle XXI: Polaroid, La Duchess of Hamilton, El ferrocarril blanc, El trabucaire del xerigot de la sal, El Danubi de Ludwig i El trencaclatells del metro. Sis històries aparentment realistes, però inserides en el gènere del realisme màgic, un gènere que converteix en habitual tot allò que és irreal i ho reprodueix amb una precisió gairebé fotogràfica. Segurament que no és per atzar que el gènere del realisme màgic nasqués precisament a mitjan segle XX, coincidint amb la invenció del mètode Polaroid i l'aparició de la primera càmera instantània. L'autor confessa i justifica així l'elecció del títol Polaroid per aplegar les sis peces del recull.
La narració La Duchess of Hamilton va obtenir el Premi «Guida Alzina» de narració breu, dins dels Premis Literaris convocats per l'Ajuntament d'Alella (Maresme) el 2008.
La narració El trabucaire del xerigot de la sal va obtenir el Premi de Relats Curts Miners, convocat pel Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics de Mines de Catalunya i Balears, de Barcelona, el 2009.
Un jove inventor americà, Edwin H. Land, arran de la investigació l'any 1928 amb materials sensibles a la llum, va poder evolucionar un sistema de fotografia instàntania que mitjançant la polarització permetia obtenir una còpia en paper d'una fotografia presa uns segons abans. Molts anys després d'haver fundat uns laboratoris batejats amb el nom de Polaroid, el seu sistema es va utilitzar fins i tot al front durant la Segona Guerra Mundial. L'any 1947, Edwin H. Land va presentar la primera càmera que revelava i positivava la imatge en paper només en seixanta segons. El recull de narracions Polaroid parteix, pel que fa al procés d'escriptura, d'una tècnica semblant al de la càmera homònima. S'hi troben des del noi prodigi de la narració de qui manlleva el títol fins a la tenebrosa història de la dona d'un baixador de ferrocarril coneguda amb el nom d'una locomotora de tren antiga, o fins als avis desapareguts a la via de l'imaginari ferrocarril blanc que travessa el pirinenc Port de Salau, o el pinxo del metro, o el misteriós trabucaire de les mines de sal, fins fer pujar el lector a la sínia del Prater de Viena des d'on es pot escoltar la remor danubiana de la Simfonia pastoral del compositor Ludwig van Beethoven. Tot plegat en instantànies preses, revelades i positivades literàriament, gràcies al mètode Polaroid, en només seixanta segons.
Per escoltar un fragment de la novel·la a IVOOX en la veu de l'autor, cliqueu aquí 
[Per descarregar el llibre en PDF gratuït [e-book], cliqueu aquí 
[Per llegir un fragment, cliqueu aquí]
[Per llegir el llibre en ISSUU, cliqueu aquí 
Tornar a Índex Llibres Publicats
|
|
|
 |






















|